Facebook Twitter Google+

Laudate Dominum a balatonlellei Római Katolikus Templomban

Augusztus 13-án, szombaton Mészáros Zsolt Máté és a Szent Efrém Férfikar hangversenyét hallgathatják a templom hűvösében azok, akik a Balaton partján töltik idejüket. A balatonlellei csodálatos templomot az orgona hangja mellett kivételes férfihangok töltik meg ezen az estén a Filharmónia Magyarország OrgonaPont sorozatának részeként.

A Szent Efrém Férfikar névadójáról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A férfikar fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése elsősorban a magyar, valamint az európai közönséggel.

Ugyancsak nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolására. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás. Az együttes tagjai kivételes hangi adottságokkal és zenei képzettséggel rendelkező énekesek, akik olyan együttesekben énekeltek korábban, mint például a Nemzeti Énekkar vagy a Honvéd Férfikar.

A koncert 20.00 órakor kezdődik.